Przepisy

Sałatka z zielonych warzyw bogata w witaminy

24 maja 2018

Będąc w ciąży bardzo często zdarzają się niedobory witamin i anemia. Dlatego warto odpowiednio dobierać posiłki. Komponować tak, żeby suplementacja preparatami witaminowymi nie była konieczna. Oczywiście zdarzają się sytuacje, gdzie jest to nieuniknione. Ja niestety byłam w takiej sytuacji, że cały czas musiałam brać różne preparaty witaminowe. Ale zawsze warto dostarczać witaminy w pożywieniu. Pamiętajcie, że witaminy z żywności wchłaniają się dużo lepiej niż te z preparatów witaminowych.

Druga sprawa to nasze dzieciaki. Dla nich również warto zrobić taką sałatkę, która będzie „naładowana” mikro i makroelementami.

Jak wiecie najwięcej żelaza zawierają zielone warzywa. Ale warto pamiętać, że są one bogate również w kwas foliowy, wapń, magnez czy potas. Nie zabraknie w nich również witamin A,C, E czy witamin z grupy B. Niektóre z nich jak np. seler naciowy świetnie radzą sobie z oczyszczaniem organizmu z wszelkiego rodzajów toksyn. Szczypior wzmacnia odporność, a zielona papryka zawiera flawonoidy, dzięki którym zapobiegniemy chorobom układu krążenia.

Mam więc dla Was przepis na sałatkę z zielonych warzyw. Idealna na każdą porę roku, a oprócz tego aż kipi od witamin.

To będzie potrzebne do sałatki:

8 łodyg selera naciowego;

8 grubych szczypiorków;

1 awokado;

1 ogórek zielony (wydrążony);

1 zielona papryka;

Mieszanka zielonych sałat (roszponka, rukola);

Zielona pietruszka;

Kilka zielonych, bezpestkowych winogron.

A to potrzebne do sosu:

8 łyżek oliwy;

3 łyżki octu ryżowego;

1 łyżka octu balsamicznego;

1 łyżka miodu;

pęczek koperku.

Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Winogrona dzielimy na połówki i luźno układamy na sałatę. Składniki do sosu mieszamy. Na sałatkę kładziemy pokrojone na ćwiartki jajka i polewamy sosem.

Sałatka gotowa, możecie podać z grzankami. Smacznego 🙂