Przepisy | Rozszerzanie diety

Ryżowa zapiekanka z rybą i warzywami idealna dla dziecka

4 kwietnia 2018

Jak wiecie spożywanie ryb jest bardzo ważne. I nie tylko dla nas, ale przede wszystkim dla naszych dzieci. Ryby zawierają mnóstwo kwasu DHA, który jest potrzebny dla prawidłowego rozwoju dzieci. Całkowite zapotrzebowanie na kwas dokozaheksaenowy będzie zapewnione, kiedy dwa razy w tygodniu ryba znajdzie się na naszym stole.

Ale, szczerze mówiąc bywają problemy z podaniem tego dania. Czasem zdarzają się wyjątkowo rybooporne stworzenia. Dzieciaki bardzo często mają problemy z tolerancją smaku ryby. Jednak mam dla Was przepis, dzięki któremu nawet największy niejadek spróbuje danie rybne. I mu posmakuje. Idealnym przykładem jest moja córka, typowo mleko- i mięsożerna. To danie sprawiło, że z chęcią zjada rybę i nawet prosi o dokładkę 🙂 Oczywiście danie szykuję dla całej rodziny, a więc porcje są powiększone 😉

To będzie Ci potrzebne:

3 filety rybne (w zależności jakie preferujesz mrożone bądź świeże)

2 torebki ryżu

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

1 ząbek czosnku

W takim razie zaczynamy:

1.Gotujemy ryż.

2.Umytą rybę kropimy sokiem z cytryny, delikatnie solimy, następnie delikatnie obtoczyć w mące i usmażyć. Jeśli jednak wolisz wersję fit rybę możesz ugotować na parze.

3.Na osobnej patelni zeszklij cebulkę i czosnek. Przełóż na talerzyk. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce i podduś na patelni.

4.Na spód naczynia szklanego wyłóż ryż, następnie podsmażoną rybę, cebulkę i podduszone warzywa.

5.Wszystko razem zapiekaj ok. 30 min w temp. 180 stopni.

I to wszystko, zapiekanka jest naprawdę genialna. A więc warto spróbować 🙂