Przepisy

Najlepsze muffinki bez mleka

23 lutego 2018

Jeśli lubicie tradycyjne muffinki, a wciąż nie możecie znaleźć idealnego przepisu, to świetnie trafiliście. Ja też szukałam bardzo długo przepisu, ale metodą prób i błędów, udało mi się stworzyć swój własny. Ważne było dla mnie, żeby znaleźć przepis na muffinki bez mleka, ponieważ ze względu na podejrzenie alergii u córci, nie stosowałyśmy mleka krowiego w naszej diecie.

Sekretem udanych muffinków jest to, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. A więc, zanim zabierzecie się do pracy, wyjmijcie składowe z lodówki i dajcie i im chwilę 🙂

Jeśli jesteście gotowi, żeby poznać idealny przepis na muffinki bez mleka, zapraszam.

To będziesz potrzebować:

2 szklanki mąki pszennej;

1 szklanka wody;

1/3 szklanki oleju;

1/2 szklanki brązowego cukru;

2 jajka;

2 łyżeczki proszku do pieczenia;

2 łyżeczki cukru waniliowego;

opcjonalnie ulubione dodatki (np. gorzka czekolada).

Zabieramy się do pracy:

W jednym naczyniu wymieszaj składniki suche – mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.

W drugim naczyniu wymieszaj składniki mokre – wodę, olej i jajka, po czym przelej składniki mokre do suchych i mieszaj delikatnie łyżką. Jeśli masz ochotę na dodatki, teraz jest idealny moment, żeby je dorzucić. Możesz pokruszyć gorzką czekoladę w kawałeczki (jeśli preferujesz inne dodatki, również możesz to zrobić w tym momencie).

Formę do muffin wyłóż papilotami, następnie wlewaj ciasto do 3/4 wysokości. Piecz około 25 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu wyjmij muffinki, poczekaj aż ostygną, a następnie możesz delikatnie oprószyć cukrem pudrem.