Przepisy

Domowy budyń owocowy dla niemowlaka

24 lutego 2018

Można kupić gotowy w torebce, ale uwierzcie, jeśli raz spróbujecie takiego domowego, to nie będziecie chciały jeść „torebkowego”. Domowy budyń to coś, co można zrobić bardzo szybko, a smakuje wyjątkowo.

To będzie potrzebne:

  • 2 szklanki mleka, jeśli nie używacie krowiego polecam mleko kokosowe lub owsiane,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 żółtko
  • łyżeczka masła (opcjonalnie),
  • opcjonalnie coś do posłodzenia dla tych bardziej wymagających (my mamy syrop klonowy),
  • garść ulubionych owoców (jabłka, gruszki, banany, maliny, jagody lub inne)

Z mleka odlewamy ok. pół szklanki, resztę gotujemy ze słodziwem i łyżeczką masła (oczywiście, jeśli nie używacie masła, możecie go nie dodawać). Do odlanego mleka dodajemy 1 żółtko i obie mąki, mieszamy. Kiedy mleko się zagotuje, dodajemy naszą miksturę i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Po wystygnięciu dodajemy garść ulubionych owoców i blendujemy. U nas na początku robiłam z mieszanką jabłek,  gruszek i bananów. W okresie letnim sprawdza się z borówkami lub malinami, a więc szczerze polecam i zachęcam do wypróbowania.

Smacznego 🙂