Przepisy

Zapiekanka ryżowa z piersią kurczaka dla mniejszych i większych

13 stycznia 2018

Czasem bywa taki dzień, że nie wiesz co zrobić na obiad. A więc mam dla Ciebie propozycję. Moja zapiekanka niejeden raz sprawdziła się, kiedy nie chciało mi się gotować. Poza tym jest fajną opcją w przypadku niespodziewanej wizyty gości.

A więc już mówię, co będzie potrzebne:

2 torebki ryżu;

2 ogórki kiszone;

mała kostka sera żółtego lub mozzarelli (w zależności od tego, co wolisz);

1 pierś z kurczaka;

1 mała cebula;

1 ząbek czosnku;

1 mała papryka (opcjonalnie);

ketchup, majonez (opcjonalnie).

W takim razie zaczynamy:

  1. Ugotuj ryż, kiedy ostygnie wyłóż do prostokątnego naczynia żaroodpornego;
  2. Cebulkę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na patelni, wymieszaj razem z cebulką i dodaj przeciśnięty ząbek czosnku;
  3. Wyłóż mięso z cebulą i czosnkiem jako drugą warstwę zapiekanki;
  4. Ogórka (i ewentualnie paprykę) pokrój w kostkę i ułóż jako kolejną warstwę;
  5. Zetrzyj ser (żółty lub mozzarellę) i posyp wszystko;
  6. Na koniec możesz posmarować odrobiną majonezu i ketchupu (w zależności jaką wersję preferujesz);
  7. Włóż całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok 40 minut.

Z ręką na sercu polecam Wam tą zapiekankę. Jest bardzo dobra i możecie ją zrobić w wersji lżejszej bądź obfitszej. W zależności od tego, co preferujesz. Taka lżejsza wersja świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad i dziecko z chęcią skonsumuje. Natomiast wersja z większą ilością dodatków sprawdzi się dla większych łasuchów.