Przepisy

Mini pancakes z bananami dla niemowlaka

6 stycznia 2018

Mam dla Was dzisiaj placuszki, które moja córcia zjadła na pierwszy rzut podczas rozszerzania diety. Dlatego, że są mięciutkie i rozpływają się w buzi. A jednocześnie łatwo wziąć je do rączki. Nie potrzeba też specjalnych umiejętności kulinarnych, żeby je przygotować i specjalnie wiele składników. Możecie dowolnie sobie komponować składniki. Dodać to, co Wam pasuje, a odjąć to, czego akurat nie macie w domu. A więc do dzieła.

To będzie potrzebne:

  • kasza manna (jedna szklanka na początek wystarczy);
  • 1 jajko;
  • 1 banan;
  • 1 łyżka amarantusa ekspandowanego;
  • syrop klonowy do polania (opcjonalnie).

Tylko kilka kroków Was dzieli od przygotowania tych placuszków. Mianowicie:

  1. Kaszę mannę zalewamy wodą, aż napęcznieje (kilkanaście minut);
  2. Przekładamy ją do większego pojemnika, a następnie dodajemy jajko i amarantus;
  3. Rozgniatamy banana i dokładamy do naszej papki;
  4. Wszystko mieszamy na jednolitą masę;
  5. Smażymy na rozgrzanej patelni (ja smażę bez tłuszczu).

Na początku musicie wyczuć kiedy przewrócić placuszki. Mi to zajęło trochę czasu, ale nauka czyni mistrza. One są tak delikatne, że mogą się Wam rozklejać. Ale uwierzcie, da się je zrobić bez szwanku 🙂 Na koniec możecie polać odrobinę syropem klonowym, oczywiście jeśli lubicie. Ulubiony syrop klonowy znajdziecie TUTAJ, w najtańszej cenie.

Jeśli spodobał Wam się przepis dajcie łapkę w górę lub udostępnijcie 🙂