Przepisy

Przepis na idealne gofry bez mleka

2 listopada 2017

Próbowałam różnych przepisów, jednak nie wychodziły one tak jakbym sobie tego życzyła. Ale znalazłam go. Znalazłam przepis na idealne gofry bez mleka. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Jeśli masz ochotę to zapisz go sobie i koniecznie wypróbuj.

To Ci będzie potrzebne:

  • 3 szklanki mąki pszennej (jeśli nie używasz pszennej, może być każdy inny, dowolny rodzaj mąki);
  • 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1/4 łyżeczki soli;
  • 1/2 szklanki brązowego cukru;
  • 4 jajka;
  • 1 i 3/4 szklanki wody;
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego.

Koniecznie zapamiętajcie, sukcesem udanych gofrów jest to, aby temperatura wszystkich składników była podobna!

Jeśli przygotowałaś wszystkie składniki, możemy zabierać się do pracy. A więc zaczynamy:

    1. W jednym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem i solą.
    2. W drugim naczyniu oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem, wodą i olejem.
    3. W trzecim naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
    4. Przelewamy mokre składniki do mąki i szybko mieszamy.
    5. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy, najlepiej drewnianą łyżką.
    6. Odstawiamy ciasto na kilka minut. A w tym samym czasie nagrzewamy gofrownicę. Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy ciasto. Pieczemy do momentu aż będą złote i chrupiące. U mnie zazwyczaj jest to 7-8 minut, ale w zależności od tego jak długo nagrzewa się gofrownica i ile wlejesz ciasta.
    7. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Ponieważ gofry są słodkie, jako dodatek polecam masło orzechowe. Najlepsze masło orzechowe to takie, które jest bez dodatku cukru i soli, zrobione w 100% z orzechów, znajdziecie je TUTAJ. Takie masło świetnie sprawdzi się również do kanapek. Uwierzcie, że jest to świetne połączenie. A jakie pyszne. Palce lizać. Poza tym, wiadomo, będą mniejsze wyrzuty sumienia.

Jeśli lubicie coś słodszego świetnie sprawdzą się naturalne konfitury, moja ulubiona to jagodowa, najtaniej kupicie ją TUTAJ.

Smacznego 🙂