Przepisy

Domowa pizza na cienkim cieście, lubisz? Bo ja tak.

14 listopada 2017

Słuchajcie, mam dla Was szybki przepis na pizzę. A w zasadzie na spód do pizzy, ale taki jak z pizzerii, czyli cieniutki. Mega prosty i mega szybki, bo takie przepisy cenię sobie najbardziej.

A więc zaczynamy!

To Ci będzie potrzebne:

3 szklanki mąki (ja biorę 1,5 szklanki mąki pszennej i 1,5 szklanki mąki z pełnego przemiału);

1 jajko;

1 łyżeczka soli;

1 łyżeczka cukru;

szczypta gałki muszkatołowej;

2 łyżki oleju;

5 dag drożdży;

3/4 szklanki ciepłego mleka.

Jeśli wszystko sobie przygotowałaś, możemy zabierać się do pracy:

  1. Mleko podgrzej, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Następnie wsyp do niego małą łyżeczkę cukru i wkrusz drożdże. Możesz wymieszać, żeby szybciej zaczęły fermentować.
  2. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj sól, gałkę muszkatołową, jajko i olej. Wszystko zagnieć. Na koniec dodaj mleko z drożdżami i wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno samo odchodzić od rąk. Unikaj dosypywania mąki, gdyż w ten sposób ciasto po upieczeniu będzie twarde.
  3. Teraz możesz odstawić w cieplejsze miejsce i przykryć czystą ściereczką. W tym czasie nastaw piekarnik do nagrzania na 180 stopni.
  4. Ciasto, które uszykowałaś wystarczy Ci na 2 pizze. A więc przedziel je na pół. Jedną połówkę rozłóż na tą dużą blachę z kuchenki. Tak, dokładnie, właśnie na tą płaską wielką blachę, która leży tam bezczynnie 🙂 (ja formuję zawsze okrąg), a następnie połóż swoje ulubione dodatki i posyp startym serem.
  5. Piecz ok. 10-12 minut. Uwierz, to jest to 🙂

A teraz pozostaje mi tylko życzyć Smacznego!

I nie zapomnij, że masz jeszcze ciasto na drugą pizzę 😉

Prawda, że szybki przepis?