Przepisy

Ciasto z dodatkiem szpinaku, czyli „leśny mech” na stole

3 września 2017

Znacie ciasto z dodatkiem szpinaku „leśny mech”? Jeśli jeszcze nie próbowaliście polecam zrobić. Jest pyszne, delikatnie wilgotne, a dodatkowo wygląda bardzo efektownie. Z pewnością nie powstydzicie się go, nawet przy wymagających gościach.

Kilka słów o głównym składniku

Szpinak, bo o nim mowa, to warzywo bogate w żelazo, a także wapń i witaminy C, E, K oraz z grupy B. Zawiera również antyoksydanty. Szpinak jest stosunkowo mało kaloryczny, bo zawiera ok 22kcal/ 100g, jednak w zależności do jakiej potrawy go użyjemy. W naszym przypadku  będzie dodatkiem do ciasta, a więc ten walor nam nieco umknie. Niemniej jednak warto spróbować.

A więc zaczynamy!

To będzie nam potrzebne:

Ciasto:

  • Opakowanie mrożonego szpinaku lub świeży szpinak ok 250g (ja robiłam z mrożonego);
  • 4 jajka;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 3/4 szklanki oliwy lub oleju;
  • 2 szklanki mąki tortowej;
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/2 łyżeczki sodki.

Krem:

  • 1/2 litra śmietanki 30% lub 36%;
  • 4 łyżki żelatyny  (możecie również użyć agaru, jeśli wolicie);
  • cukier puder (w zależności jak słodką śmietankę lubicie, ja dodałam 1 łyżkę cukru pudru);
  • cukier waniliowy (opcjonalnie dla nadania aromatu).

Do nasączenia:

  • 1/4 szklanki słabej herbaty (również w zależności od tego jakie macie upodobania smakowe, ja nie dodaję już cukru, ewentualnie można dodać kilka kropel soku z cytryny).

Do wykończenia:

  • W pierwotnym przepisie do ozdoby użyte są pestki granatu, ja jednak miałam tylko truskawki, więc nimi się posłużyłam.

Sposób przygotowania:

1. Szpinak należy wcześniej rozmrozić i bardzo dobrze odsączyć. Jeśli natomiast korzystacie ze świeżego szpinaku, należy go porządnie umyć, zemleć i również bardzo dobrze odsączyć.

2. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą. Nastawiamy piekarnik na ok. 180 stopni.

3. Jajka z cukrem ubijacie na puszystą pianę, następnie powolutku dodajecie porcjami olej, ciągle mieszając. W następnej kolejności wrzucacie szpinak i delikatnie mieszacie, a na koniec makę z proszkiem i sodą.

4. Tak przygotowane ciasto, przelewacie do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczecie ok. godziny. Po wyjęciu z piekarnika zostawiacie ciasto do ostygnięcia.

5. Kiedy ciasto stygnie, możecie przygotować krem. Żelatynę zalewacie 6 łyżkami zimnej wody i odstawiacie do napęcznienia na ok. 10 minut. Po tym czasie delikatnie podgrzewacie, ciągle mieszając do rozpuszczenia. Zdejmujecie z ognia. Ubijacie kremówkę z pudrem, dodajecie do niej, ciepłą żelatynę, ciągle mieszając.

6. Możecie teraz delikatnie wyjąć ciasto z blaszki i odkroić wierzch oraz pokruszyć na miseczkę. Następnie ciasto przedzielacie na pół. Dolną warstwę nasaczączacie, wykładacie krem, kładziecie drugą warstwę, nasączacie i smarujecie resztą kremu, posypujecie wcześniej pokruszonym ciastem. Na koniec ozdabiacie pokrojonymi truskawkami lub granatem 😉

Mam nadzieję, że ciasto sprawdzi się u Was tak samo jak u mnie. Podzielcie się w komentarzu jak poszło. Smacznego 🙂