Przepisy

Zawijasy z mięsa drobiowego – obiad na piątkę:)

23 sierpnia 2017

Koniecznie muszę się z Wami podzielić przepisem, który dziś wykonałam na obiad. Jeśli chcecie przygotować coś delikatnego, a zarazem pysznego polecam Wam serdecznie zawijasy z mięsa drobiowego, duszone z warzywami i podane z ryżem.

To bedziesz potrzebować:

  • 1 pierś z kurczaka;
  • 1 mała cebula;
  • 1 ogórek kiszony;
  • mini marchewki;
  • groszek (najlepszy świeży, ale jeśli nie masz możesz użyć konserwowego);
  • masło;
  • 1 torebka ryżu  (oczywiście zależy na ile osób szykujesz obiad).

Mamy już wszystko przygotowane, a więc pora zaczynać.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku możecie sobie wstawić marchewkę z groszkiem do gotowania, dodając masło, a w tym samym czasie umyć i pokroić mięso na kotlety. Mi z jednej piersi wyszło 5 kotletów.
  2. Delikatnie rozbijamy i przyprawiamy mięso, oczywiście według uznania. Ja doprawiam odrobiną soli morskiej i pieprzu;
  3. Ogórka kiszonego i cebulkę kroimy w paseczki i układamy w środek naszych kotletów. Następnie je zwijamy w rulon i możemy zabezpieczyć wykałaczką, żeby się nie rozpadły;
  4. Tak przygotowane kotlety podsmażacie chwilę na patelni albo ewentualnie w zdrowszej wersji wrzucacie na parę, ja tak właśnie zrobiłam;
  5. Następnie dorzucacie do gotującej się marchewki z groszkiem i razem dusicie;
  6. Jeśli lubicie sos zagęszczany to jest teraz odpowiedni moment na tą czynność, możecie zaprawić mąką (oczywiście rozrobioną z zimną wodą), jeśli preferujecie lekkie potrawy to już prawie wszystko (ja nie zagęszczałam, gdyż właśnie preferuję lekkie dania);
  7. Gotujecie ryż i kiedy odrobinę przestygnie możecie uformować z niego kule (ja tak zrobiłam), ale oczywiście kwestia gustu. Możecie podać standardowo.

I to wszystko kochane moje. Mam nadzieję, że przepis sprawdzi się również u Was. Bo u nas obiad dziś był zjedzony do ostatniego okruszka.

Smacznego!