Przepisy

Ucierane ciasto z borówkami w sam raz na weekend

10 sierpnia 2017

Dzisiaj mam dla Was genialny i bardzo szybki przepis na ucierane ciasto z borówkami. Jakiś czas temu podawałam na blogu przepis na smaczne i zdrowe przekąski z borówek dla najmłodszych. Zresztą jeśli macie ochotę możecie zajrzeć TUTAJ. Jest nie tylko o przekąskach, ale też o borówkach, czy warto jeść i dlaczego.

A dziś, tak jak wspomniałam mam przepis na ciacho dla tych starszych, czyli dla nas. Bo przecież nam też się należy coś od życia. A ciasto robi się bardzo szybko i niewiele składników potrzeba. A smakuje… Zresztą same ocenicie.

To będzie nam potrzebne:

  • borówki (im więcej, tym lepiej, możecie dodać inne owoce jagodowe jeśli macie);
  • 2,5 szklanki mąki;
  • 1 kostka tłuszczu (masło bądź margaryna do pieczenia, ja dodawałam prawdziwe masło);
  • niepełna szklanka cukru (ja dodawałam brązowy, ale jeśli używacie innego słodziwa może też być, chodzi o nadanie słodkiego smaku);
  • 4 jajka;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

W takim razie zaczynamy:

  1. Tłuszcz roztapiamy i studzimy;
  2. W tym samym czasie ubijamy jajka (w całości) z cukrem, do uzyskania piany (ja używałam miksera-możecie też ręcznie, ale wiadomo szybciej będzie robotem);
  3. Dodajemy wystudzony tłuszcz do piany i cały czas mieszamy;
  4. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania gładkiej masy;
  5. Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem;
  6. Na ciasto wysypujemy borówki, delikatnie wgniatając;
  7. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku, nagrzanym uprzednio do 180 stopni.

Ciasto robi się bardzo szybko, nie potrzeba wiele składników, a jest przepyszne. U nas niestety na drugi dzień nie dotrwało. Ale wkrótce weekend, więc pora zrobić następne.

A jak zrobicie, dajcie znać w komentarzu jak wyszło.

Smacznego 🙂