Jeśli lubicie gęste zupy – krem to mam dzisiaj dla Was świetną propozycję. Krem z cukinii, to delikatna w smaku i pyszna zupa, która z pewnością rozpieści Wasze kubki smakowe. Ale to nie wszystko. Podana z chrupiącymi grzankami będzie wspaniałą opcją dla dzieciaków – niejadków.
Dlaczego cukinia?
A dlatego, że jest teraz bardzo tania. Mamy sezon na to warzywo, więc dlaczego z tego nie skorzystać. Poza tym jest smaczna. Cukinia jest również niskokloryczna, bo w 95 % składa się z wody.
A więc zabieramy się do pracy.
Co będziemy potrzebować?
- 2 – 3 nieduże cukinie (najlepsze są takie młode, bez pestek, niezbyt duże);
- 1 – 2 litry bulionu (totalna dowolność, jeśli lubicie wywar mięsny – gotujecie na mięsie, jeśli preferujecie warzywny to robicie tylko z warzyw, ja miałam niedzielny rosół, więc zrobiłam na nim, przyznam, że jest to dobra opcja zamienna dla pomidorówki);
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- śmietana 18% (jeśli używacie, jeśli nie może być jogurt grecki lub bez dodatku, ja dodaję łyżeczkę dla nadania kremowego charakteru);
- 2 małe serki topione (opcjonalnie możecie dodać, również nadadzą bardziej kremowego charakteru, ale bez nich też będzie pyszna);
- świeży koper do posypania.
No to do dzieła:
Myjemy i obieramy cukinię ze skórki. Młoda cukinia nie ma pestek, więc spokojnie możecie użyć w całości. Jakby się okazało, że jest sporo pestek, musicie podzielić na pół i wydrążyć łyżeczką.
- Kroimy cukinię w drobną kostkę i wrzucamy do garnka z łyżką oliwy;
- Na patelni podsmażamy do zeszklenia drobno posiekaną cebulę i czosnek;
- Cebulę i czosnek wrzucamy do cukinii i dusimy na wolnym ogniu wszystko razem do miękkości;
- Dodajemy bulion i gotujemy wszystko razem;
- Wrzucamy serki topione i blendujemy na gładką masę;
- Możemy dodać łyżkę śmietany, sól i pieprz wg uznania.
Dla podkreślenia smaku możecie dorzucić świeży koper.
Podawajcie na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zapewniam, że braknie na dokładkę. I nawet największy niejadek się skusi.