Dziecko | Okiem specjalisty | Rozszerzanie diety

Jaki wpływ na zachowanie dziecka mają dodatki spożywcze?

9 sierpnia 2017

Czekolada, napoje, soczki, ciasteczka, cukierki, jogurty i inne słodycze zawierają w swoim składzie różnego rodzaju dodatki spożywcze.

Dzieci są szczególnie podatne na działanie dodatków spożywczych, ponieważ ich ciało i mózg nie są jeszcze w pełni ukształtowane.

Podając dziecku różnego rodzaju słodkości należy pamiętać, że mogą one powodować u dziecka zmiany nastroju. Niejednokrotnie są też przyczyną „złego” zachowania.

Dlaczego cukier i słodycze wpływają na zachowanie u dziecka?

Zacznijmy od początku.

Podajemy dziecku ciastko lub czekoladę. Następuje ogromny wzrost poziomu cukru we krwi. Konsekwencją tego wzrostu jest zastrzyk energii na kilkanaście minut. Stężenie poziomu cukru staje się zbyt wysokie i do działania wkracza trzustka. Produkuje ona insulinę, która sprowadza cukier we krwi na właściwy poziom. Jednak w dość krótkim czasie poziom cukru spada poniżej tego przed zjedzeniem słodyczy. Może to prowadzić do hipoglikemii. Jest to stan, w którym poprzez spadek cukru, dziecko staje się nadmiernie pobudzone, lękliwe, agresywne czy też płaczliwe i marudne.

Jeśli zapewnimy dziecku wartościowe posiłki, odpowiednio zbilansowane, wtedy w jego mózgu będzie wytwarzała się stabilizująca nastrój serotonina.

Gdzie możemy znaleźć popularne dodatki spożywcze i jaki mają wpływ na dziecko?

Obecnie coraz większy bum na produkty ekologiczne i żywność nieprzetworzoną. Każdy młody rodzic wie, że im prostszy skład, tym lepiej. Szukamy na półkach, wertujemy i okazuje się, że bardzo trudno o naprawdę dobre jakościowo produkty. Choć producenci coraz częściej starają się sprostać oczekiwaniom i przygotowują produkty odpowiednie dla dzieci. Ja jednak chciałabym zwrócić uwagę na dodatki spożywcze, z jakimi najczęściej można się spotkać na sklepowych półkach.

Dodatki spożywcze – barwniki:

  • E102– tartrazyna, występuje w dżemach, miodach, napojach kolorowych, produktach w proszku, może powodować bezsenność, depresję, nadpobudliwość;
  • E104– żółcień chinolinowa- występuje przede wszystkim w napojach kolorowych, lodach, galaretkach czy cukierkach, może powodować bezsenność, złe samopoczucie oraz nadpobudliwość;
  • E110– barwnik azowy, stosowany do barwienia żywności, żółtopomarańczowy; możemy go znaleźć w produktach w proszku, płatkach zbożowych, kaszach, wyrobach cukierniczych; u dzieci może powodować nadpobudliwość, wysypkę, katar, bóle brzucha, ma działanie kancerogenne.
  • E122– czerwony barwnik azowy; możemy go znaleźć w budyniach, galaretkach, kisielach, cukierkach, dżemach, marmoladach, konfiturach, jogurtach oraz napojach; wykazuje działanie kancerogenne oraz działania niepożądane jak w przypadku poprzednika;
  • E123– amarant, występowanie to płatki, kasze, galaretki czy napoje, może powodować kaszel, dlatego niebezpieczny dla astmatyków;
  • E124– czerwień koszenilowa, występowanie to lody, budynie, ciastka, ciasteczka, a powodować może nadpobudliwość u dzieci;
  • E127– erytrozyna, wiśniowoczerwony barwnik spożywczy; znajdziemy go w owocach konserwowych, koktajlowych, herbatnikach, ciastach w proszku; wpływa negatywnie na wątrobę, serce, żołądek, może powodować światłowstręt oraz trudności w nauce;
  • E132– indygotyn, występuje głównie w słodyczach, deserach, lodach i napojach, może powodować nadpobudliwość
  • E150– brązowo-czarny lub czarny barwnik spożywczy; dodawany przede wszystkim do napojów bezalkoholowych; nie jest szkodliwy, ale w dużym stężeniu może powodować podrażnienie żołądka i bóle brzucha.

Dodatki spożywcze – substancje konserwujące:

  • E210-E219- te dodatki znajdziemy przede wszystkim w napojach bezalkoholowych, dżemach czy sosach do sałatek; nie dość, że mają działanie kancerogenne, to jeszcze kojarzone są z nadpobudliwością czy astmą.
  • E220-E227– cała gama soli siarki (dwutlenek siarki, siarczyn soku, wodorosiarczyn sodu, wapnia, potasu oraz pirosiarczyn sodu); znajdziemy w deserach dla dzieci, napojach czy sokach; powoduje astmę, podrażnienie żołądka, niszczą witaminę B, zawartą w żywności, powodują wysypki, katar czy nadpobudliwość;
  • E230-E232– środki stosowane przeciwko rozwojowi grzybów na owocach cytrusowych, wtrącę swoje trzy grosze, mianowicie bardzo ważne jest dokładne mycie cytrusów przed spożyciem, najlepiej pod ciepłą wodą i wyszorować szczoteczką, gdyż substancje te powodują objawy alergiczne, a często mylimy to z faktyczną alergią na dany owoc, szczególnie u dzieci;
  • E249-E252– tutaj gama soli azotu (azotany i azotyny sodu i potasu); stosowane głównie w przetwórstwie mięsnym, niszczą przetrwalniki bakterii, dlatego stosowane są jako substancja konserwująca; oprócz tego, że mają działanie kancerogenne, mają także niekorzystne działanie na hemoglobinę, co szczególnie szkodzi dzieciom, ponieważ ich krew jest mniej odporna na działanie azotanów i azotynów, niekorzystnie wpływają na tarczycę i mogą obniżać zawartość witamin w organizmie.

Dodatki spożywcze – substancje słodzące:

  • Aspartam, acesulfam; są dodawane do napojów bezalkoholowych i słodkich produktów; powodują nadpobudliwość i agresję.

TUTAJ znajdziecie informacje na temat przeciwutleniaczy, emulgatorów i wzmacniaczy smaku.

Jeśli chcecie pewniej poczuć się na zakupach, polecam tą książkę. Dzięki niej dowiecie się szczegółowo co takiego jest ukryte pod popularnymi E. Będziecie również staranniej dobierać żywność.

Po wnikliwej analizie można stwierdzić, że dodatki spożywcze mają bezpośredni wpływ na zachowanie dziecka. A więc warto wertować składy i wybierać produkty z jak najkrótszą listą. Nie chodzi o to, żeby się zbuntować i nie kupować nic w sklepach i robić wszystko samemu. Chodzi po prostu o to, żeby znać konsekwencje spożywania produktów przetworzonych. I żeby umieć dostosować spożywanie odpowiednich produktów do wieku swojego dziecka.

Bo przecież w tym wszystkim chodzi tylko o zdrowie swojego dziecka.