Dziecko | Okiem specjalisty | Rozszerzanie diety

Dodatki w żywności i ich wpływ na zachowanie dziecka cz. II

18 sierpnia 2017
dodatki w żywności i ich wpływ na zachowanie dziecka

Jakiś czas temu napisałam tekst na temat dodatków spożywczych i tego jaki mają wpływ na nasze dzieci. Zawarłam tam tylko podstawowe środki, które spotykamy najczęściej w produktach. Dzisiaj chciałabym dopisać do tej listy jeszcze kilkanaście innych. Są one głównie stosowane w żywności i kosmetykach dla dorosłych. Niektóre z nich są nawet zabronione w produktach dla dzieci. A w niektórych krajach wycofane z użytku.

Pomyślicie sobie pewnie, co nas obchodzą dodatki w żywności dla dorosłych? Przecież tyle czasu to jemy i jakoś żyjemy. No więc już Wam mówię. Bardzo często dając dziecku coś, co my sami jemy, nie zdajemy sobie sprawy jakie fatalne skutki może to mieć na nasze dziecko w przyszłości.I nie mówię tutaj, żeby odizolować dziecko od wszystkiego i zamknąć w szklanej kuli. Mam raczej na myśli, żeby racjonalnie dozować i dobierać co i kiedy powinno spróbować. Dzięki temu sami zaczniemy odpowiednio dobierać sobie żywność, żeby nie kusić losu- a w tym przypadku naszego brzdąca.

No dobrze, więc dopisujemy do naszej listy kolejne pozycje:

Dodatki spożywcze – przeciwutleniacze:

  • E310- przeciwutleniacz (galusan propylu), znajdziemy go przede wszystkim w wyrobach proszkowanych (zupach, bulionach, ciastach), przyprawach, gumie do żucia oraz tłuszczach; może powodować wysypkę, podrażnienie żołądka, niepokój i rozdrażnienie, jedna z substancji, które nie są dopuszczone do produkcji żywności dla niemowląt i małych dzieci;
  • E311- przeciwutleniacz (galusan oktylu), używany przede wszystkim do produkcji tłuszczów, zapobiega jełczeniu, znajdziemy go w olejach, margarynie; podobnie jak w przypadku E310 może powodować wysypkę, podrażnienie żołądka i nadpobudliwość;
  • E312- przeciwutleniacz (galusan laurylu), znajdziemy go przede wszystkim w wyrobach proszkowanych, przyprawach, mięsie suszonym, maśle orzechowym, gumie do żucia; może powodować wysypkę, podrażnienie żołądka, niepokój i rozdrażnienie, niepolecany osobom uczulonym na aspirynę oraz dzieciom;
  • E320- BHA (Butylohydroksyanizol), możemy go spotkać w olejach, tłuszczach, suplementach diety, koncentrat pomidorowy, guma do żucia; może powodować zaburzenia pracy wątroby, nerek, żołądka i tarczycy.
  • E321- BHT (Butylohydroksytoluen), tłuszcze, oleje, ciasta w proszku, produkty rybne, guma do żucia;
  • E335 i E336 (winiany sodu i potasu), występują przede wszystkim ciastkach, ciasteczka, wafelki itp., nie są szkodliwe, ale w większych ilościach mogą działać przeczyszczająco.

Dodatki spożywcze – emulgatory:

  • E400-E405 (kwas alginowy i jego sole), występuje w galaretkach, dżemach, budyniach czy mielonkach mięsnych; mogą powodować zmniejszenie wchłaniania składników mineralnych, nie są wskazane, przez te właściwości, dla kobiet w ciąży;
  • E407– karagen, występuje również w dżemach, galaretkach, marmoladach, a powodować może, jak wcześniej, zmniejszenie wchłaniania minerałów oraz podrażnienie przewodu pokarmowego.
  • E450-E452– pirofosforany (sole fosforowe sodu, wapnia i potasu), pomagają utrzymywać wilgotność, stosowane w przemyśle spożywczym: sól, przetwory mięsne, napoje, sosy, chipsy, mleka zagęszczone, zupy i herbaty w proszku, gumy do żucia, cukier puder; mogą zmniejszać przyswajanie podstawowych pierwiastków magnezu, wapnia czy żelaza, przez co mogą powodować anemię lub zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej, szczególnie u dzieci.
  • E461– metyloceluloza, dodatek do mięs, wędlin, ryb czy różnego rodzaju deserów, może powodować problemy jelitowe.

Ostatnia grupa to chyba najbardziej popularne dodatki w żywności – wzmacniacze smaku:

  • E620-E625- kwas glutaminowy i jego sole (znane pod nazwami glutaminian sodu czy glutaminian potasu), występują w przetworzonej żywności, ze względu na swój charakterystyczny smak- koncentratach, daniach w proszku, kostkach, bulionach, sosach, wędlinach, konserwach, mogą powodować bóle głowy, nudności, osłabienie, ospałość, bezsenność, nadpobudliwość, kołatanie serca.

Przeanalizowałam dla Was najbardziej popularne dodatki spożywcze. Jak widzicie mają one wpływ na zachowanie dzieci, ale i nas samych. Nie na próżno ktoś kiedyś powiedział jesteś tym co jesz 😉 po niektórych smakołykach, choć są pyszne, potrafi doskwierać znużenie i osłabienie.

Jeśli chcecie poznać popularne dodatki w żywności, polecam Wam
tą książkę
. Dzięki niej dowiecie się, co takiego jest ukryte pod popularnymi E.

Mam nadzieję, że dzięki tym analizom inaczej spojrzycie na żywność, szczególnie tą, którą zajadają się dzieciaki.

 

 

 

 

 

Foto: Pixabay.com