Przepisy

Garść borówek dla dziecka czyli 5 pomysłów na podwieczorek

19 lipca 2017

Kto z was lubi te owoce? Ja tak, a moje dziecko jeszcze bardziej, potrafi zjeść garść borówek za jednym zamachem, a więc mam dla Was kilka pomysłów co można zrobić z borówek, żeby się nie znudziły.

Na początek kilka faktów.

Borówka amerykańska to ciemny owoc w kształcie kulek. Jest bardzo zdrowy, gdyż zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Korzystnie wpływa na serce, wzrok, układ pokarmowy czy układ odpornościowy.

Borówka amerykańska ma 56 kcal w 100g, czyli niewiele kalorii jak na tak pyszną przekąskę, ale co najważniejsze ma dużo witaminy C, bo aż 13mg w 100g. Zawiera witaminy A, B1, B2, B3, C, pektyny, wapń, fosfor, potas, potas, elen, cynk, miedź i mangan. Działa na nasz organizm zdrowotnie, oczyszcza, pomaga na wzrok. Ze względu na dużą ilość antyoksydantów sprawdzi się również w profilaktyce przeciwnowotworowej, a dzieciom pomoże w pozbyciu się pasożytów, gdyż ma działanie oczyszczające.

No dobrze, przejdźmy do rzeczy, czyli do czego mogą nam posłużyć te borówki. Mam kilka pomysłów jak wykorzystać ten zdrowy owoc.

1. Shake borówkowy

To będzie potrzebne:

  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • garść borówek.

Blendujemy borówki z jogurtem. Otrzymaną masę możemy używać jako nadzienie do naleśników, placuszków czy traktować jako shake.

2. Pudding borówkowy

To będzie potrzebne:

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 żółtko
  • łyżeczka masła (opcjonalnie),
  • opcjonalnie coś do posłodzenia dla tych bardziej wymagających (my mamy syrop klonowy),
  • garść borówek.

Z mleka odlewamy ok. pół szklanki, resztę gotujemy ze słodziwem i łyżeczką masła. Do odlanego mleka dodajemy  1 żółtko i obie mąki, mieszamy. Kiedy mleko się zagotuje, dodajemy naszą miksturę i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Po wystygnięciu dodajemy garść borówek i blendujemy. U nas się sprawdziło, więc szczerze polecamy 🙂

3. Kulki borówkowo – jaglane

To będzie potrzebne:

  • kasza jaglana,
  • garść borówek.

Kaszę jaglaną płukamy, żeby pozbyć się goryczy, gotujemy na wodzie (lub opcjonalnie możecie na mleku- krowim, roślinnym- co kto lubi), na gęsto. Po zagotowaniu dodajemy borówki i blendujemy. Całą masę zostawiamy do zastygnięcia. Kiedy będzie zimne formujemy kulki. Idealne do małych rączek.

4. Jogurtowe szaleństwo

To będzie potrzebne:

  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • 1 galaretka,
  • garść borówek.

Galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance wody. Kiedy będzie chłodna mieszamy dokładnie z jogurtem naturalnym. Wrzucamy borówki. Wlewamy w małe pojemniczki. Odkładamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia. Będzie wyglądało jak mini serniczki. A jakie pyszne 🙂

5. Borówkowy misz- masz

To będzie potrzebne:

  • borówki,
  • ulubione dodatki (u nas sprawdza się jogurt naturalny, suszona żurawina i płatki kukurydziane).

Jogurt wlewamy do miseczki, posypujemy płatkami kukurydzianymi, suszoną żurawiną i borówkami.

 

Tak więc korzystajmy kochani z borówkowego sezonu, eksperymentujcie, a ja życzę smacznego! 🙂